Sofia Echo

Features

The Sofia Echo News Quiz 2011

Author: The Sofia Echo staff Date: Fri, Jan 06 2012 2011 Views
Share: share on Twitter share on Facebook Share on Google+ Share on LinkedIn
Print Send via email

1. On January 26, the Foreign Ministry published adverts to recruit, for embassies in several cities abroad:
a) Ambassadors
b) Consuls-general
c) Interpreters
 
2. On February 9, a bomb blast hit the editorial offices of:
a) Blitz
b) Galeria
c) Frognews
 
3. The fine for failing to take part in Bulgaria’s Census 2011 was:
a) 120 leva
b) 200 leva
c) 2000 leva
 
4. In February, France’s former president Jacques Chirac was made an honorary citizen of:
a) Sofia
b) Skopje
c) Sarajevo
 
5. The identity of the person who in 2011 was caught after hiding under the false name of Milorad Komadic was:
a) Goran Hadzic
b) Ratko Mladic
c)  Muammar Gaddafi
 
6. In February, Prime Minister Boiko Borissov said that Bulgarians should emulate Deputy Prime Minister and Interior Minister Tsvetan Tsvetanov by:
a) Helping to catch criminals
b) Giving up smoking
c) Having more babies
 
7. Between February 2010 and February 2011, the price of cooking oil in Bulgaria increased by:
a) 42 per cent
b) 52 per cent
c) 62 per cent
 
8. According to EU statistics, the number of third-country nationals living in the bloc in 2011 was:
a) 20 million
b) 30 million
c) 50 million
 
9. Bulgaria brought "Schengen-style" passport stamps into use at its border checkpoints on:
a) January 1
b) March 3
c) April 1
 
10. According to Bulgarian Nuclear Regulatory Agency head Sergei Tsochev, the design of the nuclear power station at Belene would allow it to withstand an earthquake, on the Richter scale, of:
a) Five
b) Seven
c) Nine
 
11. According to Sofia chief architect Petar Dikov, buildings in Sofia are designed to withstand earthquakes, on the Richter scale, of:
a) 6.5
b) 7.5
c) 8.5
 
12. In 2011, the fine for an individual who smokes in the non-smoking section of a restaurant in Bulgaria was:
a) 50 to 300 leva
b) 80 to 400 leva
c) 90 to 500 leva
 
13. The National Statistics Institute reported in April that census-takers had found the following number of villages in Bulgaria to be entirely deserted:
a) 186
b) 286
c) 386
      
14. On May 18, Transport Minister Alexander Tsvetkov was fired. Who replaced him?
a) Lilyana Pavlova
b) Ivailo Moskovski
c) Diana Kovacheva
 
15. An individual caught employing a foreigner illegally in Bulgaria faces a first-offence fine of:
a) 500 to 5000 leva
b) 700 to 7000 leva
c) 900 to 9000 leva
 
16. On July 3, Bulgarian Orthodox Church head Patriarch Maxim officiated at a celebration of the anniversary of his enthronement. Which anniversary?
a) 40th
b) 50th
c) 60th
 
17. The billboards of which presidential candidate promised "I will fire Boiko Borissov"?
a) Volen Siderov
b) Ivailo Kalfin
c) Atanas Semov
 
18. An August survey by the Noema agency found that the problem that most bothered people living in Sofia was:
a) Refuse
b) Street dogs
c) Air pollution
 
19. According to the Central Election Commission, the percentage of votes won by the Ivailo Kalfin-Stefan Danailov ticket in the second round of presidential elections was:
a) 43.24
b) 46.47
c) 47.42
 
20. President-elect Rossen Plevneliev said that on taking office, his first act would be:
a) To sign pension reform legislation
b) To sign the recall of certain ambassadors
c) To change the sign on his door
 
 
The answers: 
1 (b) 2 (b) 3 (a) 4 (c) 5 (b) 6 (c) 7 (b) 8 (a) 9 (a) 10 (b) 11 (b) 12 (a) 13 (a) 14 (b) 15 (b) 16 (a) 17 (c) 18 (a) 19 (c) 20 (b)

To post comments, please, Login or Register.
Please read the The Sofia Echo forum comments policy.